Inlärning - Posivtivt & Enkelt

Positiv Förstärkning: Är en metod som används för att få ett visst önskat beteende att upprepas, och de är en metod som även psykologer använder inom beteendeförändring och anses som den viktigaste byggstenen.


Alla är vi egoister, vi har lärt oss sedan barnsben att vissa beteenden lönar sig, oavsett om det är att gå till jobbet och få lön eller att gå runt den där vattenpölen för att slipa bli blöt om fötterna. Som det sistnämnda exemplet är det en handling som utförs utan att tänka, det går på rutin, jag står i alla fall aldrig och funderar. Ska jag bli blöt om fötterna idag?


Det är lätt att urskilja om hunden skolats med positiv eller negativ förstärkning, genom att studera hundens och förarens kroppsspråk, uttryck och förarens uppträdande och tonfall.

En hund som arbetar för att få boll, godis eller lek beter sig annorlunda än en hund som arbetar för att slippa ryck i kopplet, en skarp tillrättavisning, smärta eller annat obehag.

Positiv förstärkning

En förare som jobbar positivt behöver inte skrika och upprepa sina komandon, volymen är inte avgörande för resultatet, de vet att hunden hör alldeles utmärkt. De har en mer avslappnad hållning där de litar på sin hund. Denna har också en hund som i regel inte smiter utan vet att allt gott och roligt har min matte i jackfickan.

Negativ Förstärkning

En hundägare som lärt sin hund arbeta för att slippa obehag använder oftast Högre Komandon, En Hotfull Kroppshållning och handlingsbered att ingripa och ta tag i hunden om den skulle göra fel. Hunden arbetar alltid med rädslan för konsekvensen av att handla, att göra fel.


Allt beteende kan alltså ses som egoistiskt, det är ett rent missförstånd att hunden handlar pga att "De är jag som är chef" eller "Jag är Flockledaren".


Bodils Minicirkus


Jag väljer att använda Bodil Granberg som ett bra exempel, listan kan göras lång på trix och konster hon lärde, inte bara sina hundar, utan många olika arter. Höna, Gås, Gris, Papegoja, Katt & Hund.


Hon tränade sina djur med positiv förstärkning tillsammans med en klicker.


Och tänk om alla vi hundägare jobbade som Bodil, vart sitter begränsningen över vad vi kan lära våra bästa vänner?


 

Cesar Millan - Förlegade och oetiska Metoder

Idag kan vi bevittna uppfostringsmetoder som visas från USA, när Sverige i själva verket är en av de länder som är världsledande inom hundinlärning. Programmet klassas dessutom som underhållning och i undertexten nämns att man bör inte prova detta hemma. Men ändå tror folk att de är såhär man uppfostrar sin hund, Dock är de här förlegade metoder som är utdöende inom dagens hundsport. Idag jobbar man med en inlärningsmetod som betingar ett bättre beteende med att förändra hundens förväntningar. Enkelt och logiskt, och man behöver inte som ägare ha ett straffcentra aktiverat i hjärnan. Cesar arbetar med metoder som dessutom strider mot först och främst Svensk Lagstiftning. Men Cesar har rätt i en sak, och de är att de inte är hundarna som är problemet, utan att ägarna inte har lärt hunden vad rätt beteende är!