Utfodring - En konst!

Foder må vara en svår och viktig fråga vad det gäller hundägandet, för varje år dyker det upp nya sorter av foder, och dubbelt så många teorier om hur man ska utfodra sin hund. Alla helfoder som sälj idag har godkänts som lämpliga hundfoder, men om man ska dra parallell med människoföda som är godkänd för dagligt intag. Skillnaden mellan en sallad och ett Maxmål är väldigt stor.


Några viktiga punkter i valet av foder

Vi väljer att köpa foder från en djuraffär där sållningen av dåliga foder skett och kunniga foderförsäljare finns att tillgå, men en försäljare är inte att lita blint på.


Vi måste se att hunden är en köttätare (Carnivore) och sålla bort foder med höga koncentrationer spannmål, samtidigt som vi är medvetna om att hundens matspjälkningssystem är mer likt människans än vargens.


Gällande färskfoder; Köttet i fodret lär vara upphettat innan förtäring  för att undvika bl.a Salmonella, Cambylobacter, Trikiner och livshotande virus (pseudorabies). Sveriges veterinärförbund har gått ut med en varning till alla sina medlemmar där man starkt avråder från barf-fodret. Som innebär att hundens huvudsakliga kost är kött och ben. 

Falsk Rabies         Salmonella           Cambylobacter           TrikinerEn jämn balans mellan Proteiner och Kolhydrater är att sträva efter och en lättläst innehållsförteckning med naturliga ingredienser. Fördel vid ev allergier


Har jag en känslig hund som påvisat allergier, bör jag se mig om efter ett foder som innehåller låg andel eller helt spannmålsfritt foder, Majs är en väldigt stark ingrediens i hund/hästfoder och kan med fördel väljas bort. eller helt enkelt välja ett foder baserat på andra huvudingredienser än mitt tidigare foder.


 Har du en valp - välj ett valpfoder, de är anpassat med hög andel proteiner för den växande valpen med rätt Kalcium/fosforbalans, vilket är oerhört viktigt.


För att sluta säcken, har många Djuraffärer smakgaranti. dvs. Tycker inte hunden om fodret, får du byta! Smakligheten av fodret sitter främst i att kulorna är sprutade med fetter, som bakade foder oftast saknar.

En intressant parantes;
Köttmjöl görs i allmänhet av sådant som inte kan användas till något
annat t.ex. fötter, skallar, fjädrar, ben, päls, tagel etc. Utomlands används även
kadaver vid tillverkning av köttmjöl. Det är förbjudet i Sverige och den som
exporterar hit måste lämna ett intyg till jordbruksverket att köttmjölet är
kadaverfritt. Men, likväl som det kan slinka ner en och annan häst i lasagnen, hur noga kontrolleras det?